6 april 2022

4 vaak voorkomende storingen met minikranen

In deze blog bespreken we vier vaak voorkomende storingen bij onze minikranen van Jekko. Deze problemen horen wij bij de technische dienst het meest terugkomen als er storingen gemeld worden.

De minikraan blijft constant piepen

Bij een minikraan kan het voorkomen dat de kraan constant blijft piepen. Dit kan komen doordat de instellingen van de kraan nog niet bevestigd zijn bij het opstarten, of het wijzigen van een instelling of programma. Dit kan je oplossen door handmatig de instellingen te bevestigen.

Ook kan het zijn dat de kraan blijft piepen doordat de hijseind beveiliging opgetrokken is, of nog niet gemonteerd is. De hijseind beveiliging zorgt er voor dat de hijshaak niet te ver opgehesen kan worden. Deze hangt dan dus ook aan het topje van de hoofdmast of jib.

De minikraan gaat niet aan

Bij alle minikranen die uitgevoerd zijn met een lithium accu pakket is het noodzakelijk dat bij opstarten de BMS-Wake up knop ingedrukt wordt. Doordat het lithium pakket een hoog voltage heeft gaat hij automatisch uit veiligheid in een slaapstand. Wanneer je de machine weer aan wilt zetten met de sleutel moet het lithium pakket handmatig aangezet worden met de BMS knop. Deze kan je vinden onder de aan/uit sleutel, of aan de voorzijde van de machine.

BMS knop mini hijskraan

Na het inklappen van de mast functioneren de stempels niet meer.

Wanneer u klaar bent met hijsen manoeuvreert u de mast weer terug in de transportpositie. Hierbij kan het gebeuren dat de mast net buiten de marges van transportpositie staat, waardoor de stempels niet worden vrijgegeven. De transportpositie kan je op 4 punten controleren. Aan de rechterzijde van de draaikrans bevindt zich een zwenkschakelaar. Deze moet ingedrukt zijn door de aanslag van de krans. De mast moet ook helemaal ingeschoven zijn en afgetopt tot horizontale stand. Ook mag er geen gewicht in de haak hangen. Na dat je deze punten heb gecheckt en waar nodig bijgesteld hebt geeft de kraan de stempelbediening vrij.

De afstandsbediening valt steeds uit.

Onze minikranen zijn uitgerust met een draadloze afstandsbediening. De accu hiervan moet dus af en toe opgeladen worden. Op elke kraan zit een acculader met daarin een reserve accu die je kunt uitwisselen. Hierdoor werk je altijd met een volle accu. Waar je deze op de kraan kunt vinden staat altijd aangegeven met een gele sticker met daarop een accu/remote symbool.

Dit zijn 4 vaak voorkomende problemen met minikranen. Mocht je toch een ander probleem hebben of je komt er niet uit. Neem gerust contact met ons op!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen