1 september 2021

6 vaak voorkomende storingen en problemen bij hoogwerkers

Tijdens het werken met hoogwerkers komen er af en toe storingen of problemen voor. Deze storingen of problemen worden vervolgens opgelost door onze technische dienst, in sommige gevallen zijn er storingen die zelf ook opgelost kunnen worden. We hebben de 6 meest voorkomende storingen/problemen die zelf op te lossen zijn op een rijtje gezet.

  • Bij spinhoogwerkers komt het regelmatig voor dat de mast niet kan uitschuiven naar volledige reikwijdte. Dit kan komen omdat er teveel gewicht in de bak vervoerd wordt. Hoe meer gewicht in de bak hoe minder ver de hoogwerker kan reiken, dit is automatisch afgesteld omdat de hoogwerker anders kan omvallen. Op de machine zit een sticker waarop staat aangegeven hoe veel gewicht er maximaal in de bak kan om maximaal te kunnen reiken.
  • Bij verschillende hoogwerkers is een vaak voorkomend probleem de zogenaamde scheefstand. In dit geval staat de hoogwerker te schuin op de oppervlakte. De machine kan in dit geval alleen in de transportstand verplaatst worden, het is niet mogelijk om het platform te heffen. De scheefstand van de machine moet eerst teruggebracht worden naar het aantal graden die op de typeplaat te vinden is. Als dit gedaan is kan de hoogwerker weer optimaal gebruikt worden
  • Bij schaarhoogwerkers is een veel voorkomende vraag waarom het platform stopt op circa 2 meter. In veel gevallen heeft dit met de kleppen tussen de voor en de achterwielen te maken, het zogenaamde ‘pothole’ systeem of kuil inrijbeveiliging. Deze kleppen klappen uit tijdens het heffen van het platform. Kunnen deze kleppen niet geheel uitklappen zal in veel gevallen de hoogwerker stoppen met heffen en een signaal geven. Zorg dus voor een schone ondergrond!
  • Bij telescoophoogwerkers is het mogelijk om de stroomaansluiting (230 volt) in de werkbak aan te zetten. Als je deze stroomaansluiting aanzet is het niet mogelijk om met de hoogwerker te rijden of de mast te bewegen. Als je met de machine wil rijden of de mast wil bewegen moet eerst de stroomaansluiting uitzetten. Als de hoogwerker in de gewenste stand staat kun je de stroomaansluiting weer aanzetten en verder met de werkzaamheden.
  • Wat kan ik doen als mijn gehuurde schaarhoogwerker nog wel rijd maar niet meer wil heffen? In veel gevallen is de accu dan (bijna) leeg en wordt het heffen uitgeschakeld. Het is dan belangrijk om de hoogwerker zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt te rijden.
  • Bij onze Haulotte (knik)telescoophoogwerkers is het belangrijk dat het antibeknelling systeem op de juiste manier wordt gebruikt. Op de bakbediening zit een kap met beugel, als de persoon zichzelf klemrijdt zal deze persoon tegen de beugel aangedrukt worden en zal het alarm af gaan, het is dan alleen mogelijk om in tegengestelde richting te rijden. Het is belangrijk dat deze kap met beugel op de juiste manier wordt open gedaan, anders zal het alarm onnodig afgaan. De beveiliging zal afgaan als de kap verder wordt gedrukt dan de sensor aan de linker binnenzijde van de kap. Mocht het alarm toch afgaan kun je het alarm weer uitzetten door je voet van het pedaal te halen en de kap met beugel weer in de juiste  positie te zetten.

Naast deze storingen/problemen zijn er natuurlijk nog vele andere gevallen. Onze technische dienst heeft elke dag te maken met verschillende gevallen. Heb je te maken met een storing of probleem met onze hoogwerker? Neem dan contact met ons op.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen