11 februari 2020

Het gebruiken van een harnas in een hoogwerker

Vaak wordt de vraag gesteld of je in een hoogwerker een harnas moet dragen. Een goede vraag die wij graag beantwoorden.
Wij volgen als het gaat om het harnasgebruik het standpunt van IPAF op. Kort gezegd komt dat op het volgende neer. Een harnas gebruik je bij het werken in een hoogwerker met een arm of giek. Wij noemen dit de kniktelescoop- of telescoophoogwerker. Maar dit geldt ook voor de spinhoogwerker en de masthoogwerker. Dit omdat er bij dit type machines gevaar ontstaat om tijdens het werken uit de bak geslingerd te worden.

Knikarm en telescoop hoogwerkers

Bij het gebruiken van een hoogwerker met een arm gebruik je dus een harnas. Zeker bij het rijden is het risico om uit de bak geslingerd groter. Een harnas met een kort instelbaar aanlijnkoort is dan ook een vereiste.

Schaarhoogwerker

Voor bedieners van schaarhoogwerkers en hoogwerkers die alleen recht omhoog gaan, bijvoorbeeld de AWP30S en de AWP40s is het normaal gezien niet nodig om een harnas te dragen. Uit de werkbak geslingerd worden is dan geen reëel risico. Wel kan het zijn dat er door de fabrikant of op de werklocatie door een risicoanalyse aangetoond wordt dat het beter is een harnas te dragen. Uiteraard zal dit opgevolgd moeten worden.

In het kort

  • In hoogwerkers categorie 1b en 3b gebruik je een harnas met kort aanlijnkoort
  • In hoogwerkers categorie 1a en 3a is een harnas niet persé nodig
  • Raadpleeg altijd de handleiding

Bron IPAF

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen