17 juni 2021

Milieubewust: De hybride hoogwerker

Duurzaamheid, ‘groen’ werken, milieubewustheid; we kunnen er niet meer omheen. Ook de hoogwerker branche ontwikkelt steeds verder om mee te gaan in de bewustheid die er steeds meer is voor het milieu. Zo is er nu, naast de bekende diesel en elektrische motor, de hybride motor. We leggen het verschil tussen de diverse soorten motoren in hoogwerkers hieronder voor je uit.

Diesel motor

Een diesel aangedreven hoogwerker heeft een dieselmotor die rechtsreeks een hydrauliekpomp aandrijft. Deze pomp zorgt ervoor dat er genoeg hydrauliekolie is om de hoogwerker te laten functioneren. Dieselmotoren zijn sterk, maar hebben als nadeel dat ze veel geluid maken en uitlaatgassen uitstoten. Daarom kun je diesel aangedreven hoogwerkers alleen buiten gebruiken

Elektrische motor

Bij een elektrisch aangedreven hoogwerker wordt de hydrauliekpomp door een elektromotor aangedreven. Ook bij deze hoogwerkers zorgt de hydrauliekpomp voor de aansturing van de functies. Het is ook mogelijk dat de elektromotor de wielen aandrijft. De elektromotor wordt gevoed door een batterijpakket. Deze wordt opgeladen met een batterijlader die zijn voeding krijgt van het lichtnet (220 Volt of 380 Volt). Er zijn ook elektrische hoogwerkers die rechtstreeks op het lichtnet worden aangesloten. Die hebben geen batterij pakket en lader. Het nadeel van elektrische hoogwerkers is dat ze opgeladen moeten worden. Maar dat is maar een klein nadeel ten opzichte van de voordelen. Je kunt er stil mee werken en er komen geen uitlaatgassen vrij. Hierdoor zijn ze geschikt om binnen mee te werken en wordt het milieu niet belast.

Veelgestelde vragen

Hebben jullie ook een BI energy aangedreven hoogwerker in de verhuur?
Zeker! De IM 13180 is één van onze hoogwerkers die draait op een BI-energy motor. Bekijk hieronder de beelden.
Hebben jullie ook hybride aangedreven hoogwerker in de verhuur?
Zeker! De HA20LE pro is één van onze hybride hoogwerkers. Bekijk hier meer over deze hoogwerker:
Wat is het voordeel van een Hybride hoogwerker?
Met een hybride hoogwerker heb je het voordeel van een diesel en een electrische hoogwerker. Zo heb je de kracht van een dieselmotor, kun je er stil mee werken en komen er minder uitlaatgassen vrij.

Bi-energy motor

Bij Bi-energy zijn er 2 vormen van aandrijving waaruit je kunt kiezen. Over het algemeen is het een combinatie van een diesel aandrijving en een vorm van elektrische aandrijving. Deze aandrijving lijkt veel op de hybride aandrijving, maar is net iets anders.

Hybride motor

De hybride aandrijving is een combinatie van alle eerder genoemde vormen. Het verschil zit hem in de opbouw van de componenten. In principe is een hybride hoogwerker een elektrisch aangedreven machine. Een batterijpakket is de voedingsbron die de generator of elektromotor aandrijft. Er kan ook een kleine dieselmotor gebruikt worden om via de generator voeding te krijgen voor de elektrische componenten. Op die manier kunnen de batterijen ook opgeladen worden als stroomvoorziening niet beschikbaar is. Zo heeft een hybride eigenlijk de voordelen van een elektrische en een diesel hoogwerker ineen!

Bekijk hieronder het verschil tussen de verschillende soorten aandrijvingen bij hoogwerkers.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen