1 maart 2023

Vaak voorkomende lift storingen

Onze liften zijn ook maar machines, ondanks de keuring voor het gebruik van de lift en het controleren van de machines komen er soms toch problemen of storingen voor. We hebben de meest voorkomende problemen op een rijtje gezet voor je. Mocht er dus een probleem zijn met je goederen/personenlift, raden we je aan om te checken of één van de volgende problemen aan de orde is en zelf verholpen kan worden.  

Onze liften hebben in de meeste gevallen 3 verschillende lampen, gaan deze lampen wel of niet branden dan is het gemakkelijk af te lijden waar de storing of het probleem te vinden is. Per lamp kun je het volgende controleren (op de lift zelf staat aangegeven met stickers welke lamp het betreft):

1. De voedingslamp

Controleer of deze lamp brandt. Is dit niet het geval dan is er waarschijnlijk wat mis met de bouwvoeding. Haal de stekker uit de lift en stop deze in een ander apparaat om te controleren of het probleem niet bij de voeding ligt.

Mocht de bouwvoeding in orde zijn maar de voedingslamp brandt nog steeds niet, dan kun je ook altijd even controleren of de fasedraairichting juist staat. Dit is de schakelaar met de cijfers 0,1 en 2. In dit geval is het belangrijk om verschillende standen te testen. Kijk vervolgens of de voedingslamp gaat branden.

2. Lamp etagehekken

Controleer of dat deze lamp brandt. Mocht dat niet zo zijn controleer dan of alle etagehekken correct gesloten zijn. De hekken op alle etages moeten correct gesloten zijn, mocht dat niet het geval zijn dan zal de lift niet werken.

Het kan ook voorkomen dat één van de bedieningskastjes van de etagehekken een storing heeft. Dit kan je controleren door de doorlus stekker (blinde stekker zonder snoer) bij de bovenste etage los te maken en in de elektrokast op de liftbasis te stoppen. Zo kun je uitsluiten of er een storing is in de liftbasis of op één van de etages.

3. De liftlamp

Controleer ook of deze lamp brandt. Mocht dat niet het geval zijn dan kan het zijn dat er sprake is van één van de volgende punten:

  • De laad en los klep van de lift is niet goed gesloten.
  • De uitval klep naar de steiger is niet goed gesloten.
  • Het masthek staat niet in de juiste positie, als er spullen tegen het masthek aan staan zal er een schakelaar geactiveerd worden en de lift in beveiliging schieten.
  • De lift is te ver naar beneden gezakt op de begane grond. In dit geval komt de lift op de stootrubbers van de liftbasis terecht. De liftlamp zal uitgaan en de lift zal niet meer functioneren.

In veel gevallen kunnen lift storingen achterhaald worden of opgelost worden door de volgende punten te controleren. Mocht het probleem niet achterhaald kunnen worden dan kun je als klant altijd contact opnemen met onze technische dienst via: 088 5000 688.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen