13 juni 2023

Waar let ik op tijdens het veilig hijsen met een minikraan?

Veilig hijsen met een minikraan? Tijdens het hijsen zijn er meerdere factoren waar je op moet letten om het hijsen veilig te laten verlopen. In deze blog lichten we toe waar je voor en tijdens het hijsen op moet letten met het werken met een minikraan om zo je klus veilig te laten verlopen.

Risico analyse

Voordat je begint met hijsen doe je een risico analyse van de omgeving. Je zorgt dat je goed op de hoogte bent van eventuele gevaren in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan voorbijgangers op drukke openbare plaatsen.

Visuele controle

Je doet een korte visuele controle van de machine, je loopt even kort na of alles vast zit en of er geen voorwerpen los zitten. Bij de visuele controle check je ook gelijk of de machine gekeurd is.

Ondergrond

Check de ondergrond waar je de machine neerzet. Is de ondergrond stevig genoeg om de (mini)kraan neer te zetten? Denk bijvoorbeeld aan een grasveld waar het geregend heeft. De kraan zal hier wegzakken, om dit te voorkomen kun je rijplaten gebruiken, zo verdeel je de druk over een groter oppervlak.

Stempelplaten

Gebruik tijdens het hijsen altijd de bijgeleverde stempelplaten.  

Afzetten werkgebied

Zet in drukke gebieden de kraan goed af met pionnen en eventueel gevaren lint. Zo voorkom je dat mensen tegen de stempelpoten van de kraan aan kunnen rijden of binnen het hijsbereik van de kraan kunnen komen.

Dragen van een helm

Zorg dat je tijdens het hijsen altijd een helm draagt.

Blijven opletten

Zorg dat je ook tijdens het hijsen goed op de omgeving blijft letten.

Lasten over iemand heen hijsen

Verplaats geen lasten over mensen heen, de last kan uit de kraan vallen. Zorg daarom ook dat je zelf op een veilige plek staat.

Windkracht

Vanaf windkracht 6 is het niet meer toegestaan om te hijsen met een hijskraan.

Tijdens het hijsen maak je gebruik van diverse soorten hijsmaterialen om de kraan optimaal te gebruiken. Ook tijdens het gebruik van deze materialen moet je letten op een aantal punten.

Status hijsmateriaal

Zorg dat het hijsmateriaal waar je mee gaat werken gekeurd is en in goede staat. Op het label zit een keuringssticker waar je op kunt aflezen tot wanneer het materiaal te gebruiken is.

Visuele check

Doe ook even een korte visuele check om te kijken of er geen schade is aan het hijsmateriaal. Ondanks dat het materiaal gekeurd en gecontroleerd is.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen