21 april 2021

Werken op een ladder of een trap

Mag ik werken op een trap of een ladder? Deze vraag werd onlangs gesteld door een klant. We hebben het uitgezocht en wat blijkt? Het antwoord is helemaal niet zo eenvoudig als je zou denken.

Als er een ladder of trap gebruik wordt dan is er sprake van valgevaar. Het werken op een ladder of trap is dus niet zonder risico. Het risico op vallen is bij het werken op een ladder of trap groter dan bij het werken op een steiger of hoogwerker. Daarom zijn er regels voor opgesteld. De regels zijn vastgesteld in het Arbobesluit in artikel 3.16, 7.23 en 7.23a.

Kort gezegd komt het er in de praktijk op neer dat je op een ladder of trap mag werken als het ‘niet anders kan’. Daarbij worden er ook economische redenen voor aangevoerd.

In het onderstaande schema wordt er precies aangegeven wanneer er gebruik gemaakt kan worden van een ladder of trap, of wanneer er een ander alternatief gezocht moet worden.

Is het na de uitleg van deze schema’s nog steeds onduidelijk welk klimmateriaal je nodig hebt? Neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers via 088 5000 600.

(De informatie in de schema’s is afkomstig van Aboma)

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen