24 november 2020

Werken op hoogte in de wind

Vallende bladeren, regen en windstoten. De herfst is aangebroken en daarom is het opletten geblazen bij het werken op hoogte. Wind speelt bij het gebruiken van hoogwerkers, liften en kranen een belangrijke rol.

Als er met teveel wind gewerkt wordt met een bouwlift kan de sleepkabel in de geleiders komen, waardoor er kortsluiting ontstaat. Ook hebben grote oppervlaktes zoals panelen veel invloed op de stabiliteit van de lift.

Wanneer er met een hoogwerker wordt gewerkt, speelt de wind ook een grote rol als het gaat om de stabiliteit van de hoogwerker. Hoe hoger er gewerkt wordt, hoe meer de wind vat heeft op de hoogwerker. Daarnaast moet er bij het werken met een hoogwerker rekening worden gehouden met het windtunneleffect. Dat houdt in dat de wind ineens krachtiger kan zijn rondom gebouwen en daken.

Ook bij het werken met een kraan is het belangrijk om rekening te houden met de wind. De last die in een kraan hangt kan bij wind heen en weer bewegen. Hierdoor ontstaan er krachten op de kraan die niet opgenomen zijn in de berekeningen. De controle is dan weg en de gevolgen kunnen cruciaal zijn.

Door elke fabrikant wordt een maximale windkracht aangegeven waarbij je niet meer mag werken. In de meeste gevallen is dit windkracht 5 of 6. Om dit goed op locatie te meten zijn er speciale windmeters.

Zorg er altijd voor dat je dit goed gecheckt hebt, voordat je met de machine aan de gang gaat. En onthoud altijd, de wind is onvoorspelbaar.

Werk veilig deze herfstperiode!

Bekijk hier wat IPAF schrijft over wind en werken op hoogte.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen